Ideea principală în utilizarea rucsacurilor cu sistem de salvare din avalanșă constă în creșterea volumului persoanei prinse în avalanșă fără o creștere proporțională a greutății. Rezultă astfel o densitate relativă mai mică decât cea a zăpezii, care, pe baza principiului segregării inverse, permite persoanei prinse de avalanșă să rămână la suprafața zăpezii. Creșterea de volum se face prin umflarea, prin diverse sisteme, a unor perne de aer conținute în rucsac.
Pentru sistemul de perne de aer, cei de la Ortovox au ales tehnologia ABS - cea cu două perne de aer de câte 85 de litri fiecare, pe lateralele rucsacului. Această tehnologie este prima apărută pe piaţă, acum circa 28 de ani, și din observațiile mele este și cea mai răspândită.
Această gamă de rucsacuri poate fi împărţită în trei subgame: BASE (18-20 l), FREE RIDER (24-26 l) şi TOUR (30-32+7 l). Dacă îmi amintesc eu bine, Ortovox au fost primii care au creat un rucsac cu sistem de salvare din avalanşă specific pentru femei şi în fiecare dintre aceste trei subgame se găseşte câte un model feminin.
Am avut ocazia să testăm pe parcursul unei săptămâni, în excursia din Italia, un rucsac Ortovox Free Rider 26 ABS, pus la dispoziţie de Alpin Expe, importator al mărcii Ortovox în România. Modelul este câștigătorul unei prestigioase medalii de aur la ISPO 2013.
Sistemul complet are trei părţi: rucsacul, unitatea MASS şi cilindrul cu mânerul de declanşare.
Noi am primit cilindrul de carbon, astfel că tot ansamblul folosit a dus cântarul la 3,180 kg, foarte aproape de greutatea specificată de producător.
Am asamblat singur unitatea MASS şi cilindrul în rucsac după ce am citit pe site instrucțiunile. Operațiunea nu a durat mai mult de 6-7 minute și am fost ghidat și de schemele şi textul imprimate în interiorul rucsacului.
Partea bună este că poți folosi rucsacul și fără sistemul ABS în zilele în care știi că stai pe pârtie sau nu te aventurezi în zone cu potențial periculos, și astfel nu mai cari greutatea suplimentară cu tine.
Mecanismul (mânerul și cablul) de declanșare poate fi instalat atât în breteaua stângă a rucsacului, pentru dreptaci, cât și în breteaua dreaptă, pentru stângaci. Mi-a plăcut piesa metalică de prevenire a declanșării accidentale și mi s-a părut ușor de folosit.
Dacă ai între 175 și 195 cm înălțime, ia modelul Free Rider 26. Dacă înălțimea ta e mai mică, între 155 și 175 cm, orientează-te către modelul Free Rider 24.
Capacitatea de 26 de litri a rucsacului este măsurată, după părerea mea, înainte de instalarea unității MASS. Aceasta cântărește cca 1.880 de grame și ocupă o parte importantă a volumului util din rucsac, în același buzunar în care sunt prevăzute bride de prindere a mânerului lopeții şi a sondei. Faptul că acest buzunar este mai aproape de spatele tău îi dă o lungime mai mare și astfel încap și lopețile mai mari sau cu mânere mai lungi.
Acest aspect (al volumului util) cred că este singurul aspect negativ pe care l-am observat la acest rucsac. Să nu mă înțelegeți greșit, mi-a încăput tot ce am avut nevoie pentru o zi întreagă de schi în afara pârtiilor și cu urcare pe schiurile de tură. A fost doar nevoie de puțin mai multă atenție decât de obicei pentru a așeza în rucsac tot ce iau de obicei cu mine: pufoaică, foci, bidon cu apă, mici provizii de mâncare, base layer de schimb, ochelari de soare, cremă de soare, căciulă și mânuși de schimb.
Ochelarii de soare au fost răsfățați în compartimentul special pentru ochelari, protejați de rigiditatea materialului acestui buzunar special, care la nevoie poate fi scos pentru mai mult volum.
Mi-a plăcut foarte mult materialul folosit pe interiorul centurii late și al bretelelor de umăr – ca un neopren. Acesta nu alunecă și permite o fixare foarte bună a rucsacului pe spate. La vale asta se traduce prin senzația că rucsacul este lipit de spate și că se mișcă odată cu corpul tău.
Tot datorită fixării foarte bune nu simți greutatea rucsacului, nici măcar după o zi întreagă de schi cu el în spate. Când mi-am fixat schiurile pe rucsac pentru o urcare pe clăpari, nu am simțit deloc greutatea suplimentară – chingile de fixare se strâng la rândul lor foarte bine și schiurile nu se mișcă față de rucsac.
Pe centura abdominală există un buzunar în care a încăput la fix Leathermanul Wave pe care îl car cu mine de fiecare dată și care își dovedește utilitatea când am de strâns un șurub sau de reglat o legătură.
Plasă detașabilă pentru fixarea căștii pe rucsac, chingi pentru fixarea pioleților sau a altor scule și alte mici detalii te conving că rucsacul a fost atent proiectat și testat de schiori înainte de a fi pus în vânzare.
O caracteristică mai ascunsă este protecția de spate integrată. Aceasta poate fi văzută, dacă te uiți atent, printr-o fereastră de plastic pe spatele rucsacului.
Protecția este detașabilă și poate fi scoasă pentru a ușura rucsacul cu circa 300 de grame atunci când știi că urmează o zi de schi ,,cuminte”. Fără să vreau am ,,reușit” să testez și această protecție, când am tras o căzătură fix pe o piatră destul de serioasă – am simțit că am lovit ceva, am auzit impactul, dar spatele meu nu a încasat niciun șoc.
Ca să recapitulez, aspectele care m-au nemulțumit sunt:
- volumul util destul de mic
- forma relativ bombată, care uneori a făcut mai dificilă urcarea în telescaun cu rucsacul în spate (știu… sunt leneș și nu îmi scot rucsacul când urc în telescaun).
Strict teoretic, aș putea spune că nu este un rucsac ușor, dar cum în practică nu am simțit apăsarea acestei greutăți, voi lăsa acest aspect neutru.
Punctele forte sunt:
- calitatea materialelor
- fixarea excepțional de bună pe spate
- descărcarea exemplară a greutății
- accesoriile nenumărate – vorbind numai de rucsac.
Sistemul de salvare cu două perne de aer are și el avantajele lui – redundanța celor două perne și fiabilitatea dată de experiența celei mai testate tehnologii.
Dacă te dai serios și petreci mult timp pe munte în afara pârtiilor, un astfel de rucsac cu sistem de salvare din avalanșă nu ar trebui să îți lipsească din echipament. Evident că este esențial să previi, dar, în cazul în care totuși faci o eroare, acest rucsac îți poate salva viața. Economisiți bani, probați câteva modele pentru a vedea care se vi potrivește și nu ezitați să faceți o astfel de achiziție.
09.04.2015 21:19
10.04.2015 12:54
23.09.2015 12:40
24.09.2015 08:11
Mesaj vBulletin