Toamna trecută, Marker a provocat încă un “tsunami”, ale cărui efecte încă se simt - lansarea legăturii Kingpin. O lansare foarte bună în mediul online și o sesiune serioasă de testare în America de Sud (oh, ce amintiri plăcute am și eu din Nevados de Chillan...) au făcut ca aproape oricine folosește legături de tură să își dorească să testeze acest nou model de legătură.
Dorința ne-a fost îndeplinită cu ajutorul SabSport / Skateworld.ro și am primit o pereche de legături Kingpin 10 Demo pentru testare cu ocazia excursiei din Italia. Legăturile au fost montate pe K2 Pinnacle 105 - model al K2 pentru sezonul viitor.
Când o scoți din cutie, impresia este de obiect foarte bine finisat, din materiale de calitate. Schema de culori este simplă, dar de efect. Părțile metalice aurii sunt produse de DMM - o marcă de renume în domeniul materialelor pentru alpinism.
La prima vedere, această legătură pare un hibrid între un vârf de legătură în puncte (tip Dynafit) și un călcâi de la o legătură fixă, de tip alpin. Ambele piese însă au fost dezvoltate de la zero de Marker și rezultatul a fost o legătură cu greutate relativ redusă, sigură și foarte ușor de folosit.
În Italia am folosit legătura pe parcursul a trei zile de schi, în care am întâlnit zăpadă proaspătă (powder) de cca 40 cm, zăpadă tocată (chopped powder), pârtie pregătită impecabil și înghețată, pârtie înmuiată de căldură, chiar și puțină crustă, în mare, au fost condiții variabile.
Terenul a fost și el variat, de la versanți și văi largi, la culoare înguste, pădure și pârtii roșii și negre.
Prima constatare a fost că sunt foarte folositoare acele bucăți de plastic de la legătura de față, care au rolul de a opri botul clăparului în poziția potrivită pentru angajarea în legătură. Cred că toate legăturile în puncte ar trebui să aibă această facilitate, care mărește mult procentajul de succes la încălțarea în legături. Fără să fiu obișnuit cu acest tip de legături, în prima zi de folosire am avut numai două încercări ratate de a fixa clăparul în legătură.
Nu pot să spun dacă cele două arcuri suplimentare ale Kingpin față de alte legături influențează foarte mult fixarea clăparului în legătura față. Probabil că șase arcuri exercită o forță mai mare decât patru arcuri, dar nu pot spune că am simțit această diferență în practică. În teorie, cele șase arcuri oferă și o mai bună absorbție a șocurilor și a vibrațiilor.
Partea din spate a legăturii (călcâiul) reprezintă elementul de noutate și totodată este și elementul-cheie al acestei legături. Este foarte asemănătoare cu partea din spate a legăturilor din familia Tour, de tip “step-in”. Trebuie să vă mărturisesc: modul de închidere al Kingpin este de natură să îți dea încredere - știți zgomotul acela atât de familiar de legătură clasică închisă

Fixarea clăparului în partea din spate prin apăsare verticală (la Kingpin) este mult mai fermă decât la o legătură cu pini (în puncte). Contactul pe o suprafaţă mai mare cu legătura asigură o transmitere directă, mai puternică, a forței către schi, ceea ce se traduce printr-un control mai precis al schiului. După părerea mea, această legătură poate fi folosită pe schiuri late fără probleme. Elasticitatea adusă de acest tip de călcâi este o altă caracteristică exclusivă a Kingpin. Cred că rezistă destul de bine și la dropuri rezonabile (mici), dar nu este prima legătură pe care aș recomanda-o cuiva care este înnebunit să petreacă mult timp în aer

Partea din spate are două reglaje de duritate, unul pe verticală și unul pentru eliberarea laterală a clăparului (lateral release). Cel mai simplu reglaj este să alegi același număr pe ambele scale, dar se pot alege și reglaje diferite pentru un "fine tuning" și pentru a te asigura că legătura nu declanșează în momentele în care ai vrea să îți păstrezi schiurile în picioare.
Experiența mea cu legăturile în puncte este limitată și din acest motiv am comparat Kingpin cu legăturile de tip "frame", cum sunt Marker Duke / Baron / Tour F10 / F12, Naxo sau Diamir.
Când am schiat cu Kingpin nu am simțit vreo diferență față de o legătură clasică, fixă, de alpin sau față de o legătură de tură de tip "frame". Controlezi schiurile perfect, precis, datorită fixării excelente a clăparului (atât în plan vertical, cât și în plan orizontal), iar elasticitatea călcâiului legăturii își spune cuvântul (absorbția șocurilor și a vibrațiilor nedorite).
La deal, în modul "walk", Kingpin funcționează ca orice altă legătură în puncte. Mișcarea este foarte naturală și progresezi ușor în teren. Trecerea din modul "ski" în modul "walk" presupune scoaterea clăparului din legătură și acționarea unui mic levier foarte asemănător cu cel al seriilor Duke / Baron / Tour, urmată de închiderea părții din spate a legăturii. Între levierul "walk" / "ski" și partea din spate a legăturii se află o bandă din fibră de carbon care arată foarte "high-tech"

Pentru mine nu reprezintă o problemă faptul că trebuie să scot clăparul din legătură pentru a trece de la poziția de tură la poziția de schi și invers, dar sunt oamenii pentru care această operațiune în plus la tranziție este greu de acceptat. Cu puțină atenție însă se poate opera astfel și Kingpin.
Înălțătoarele (7 și 13 grade) sunt foarte ușor de folosit, manevrarea lor cu bățul de schi fiind extrem de facilă. Dacă nu folosești niciunul dintre înălțătoare, ai o poziție orizontală a tălpii clăparului, poziție foarte folositoare la deplasarea pe plat sau în ușoară coborâre.
Un alt avantaj faţă de o legătură de tip "frame" este că nu afectează flexul schiului, spatele nefiind conectat cu partea din faţă a legăturii.
Greutatea unei legături este de 730 de grame cu stopper sau 650 de grame fără stopper. Poate că unora li se va părea că nu este foarte uşoară, dar să nu uite esenţialul: la urcare nu ridici şi partea din spate a legăturii, ca la o legătură de tip "frame". Tot ce ridici este greutatea clăparului, în timp ce greutatea părţii din spate a legăturii rămâne pe schi şi doar o împingi odată cu schiul.
Concluzia?
Nu este cea mai ușoară legătură de tură, dar este sensibil mai ușoară decât legăturile de tip frame. Dacă vrei să alergi la Postavaru Night cu șanse la podium, probabil că ar trebui să alegi altă legătură. La fel și dacă te hotărăști să parcurgi Haute Route în vacanța de iarnă. Dacă îți place să dai dropuri impresionante și nu este întotdeauna powder fără fund la aterizare... hmmm... cred că ești deja rezolvat cu o pereche de Duke sau Baron

Dacă însă vrei o legătură cu o plajă foarte largă de utilizare, o legătură sigură, care să îți asigure un control foarte precis al schiurilor și totodată să fie suficient de ușoară ca să nu te secătuiască de puteri la urcare și să îți lase suficientă "vitamină" ca să te dai tare la vale, cred că Marker Kingpin merită o șansa ca să te facă fericit!
06.04.2015 11:59
08.04.2015 08:32
10.04.2015 12:30
11.04.2015 19:01
21.09.2015 14:05
Mesaj vBulletin