Testat? Fiind un domeniu asa nou, nu am avut timp sa aprofumdez echipamentele.....
Hai sa pove cu ce mi-am testat puterile: prima oara am capatat tupeu cu o pereche de allmoutain Nodrica W71 cu legaturi Nordica N9 si clapari Nordica Trend 1.1. Skiurile s-au descurcat de minune, ptr cate stiam eu atunci si m-am decis sa ma documentez. Zis si facut! In AU am achizitonatat o pereche de skiuri twintips Slamon Flyer cu legaturi Slomon 609 DIN90 si am pastrat aceeasi clapari. Am constatat ca se schimba treaba atunci cand treci de la un waist 74 la un 80 cate aveau Salomonuirle. Singura gresala facuta atunci a fost ca m-am subestimat ca incepator (ceea ce a fost bine la inceput) insa am costat ca ma descurc f bine si atunci cand am lasat tarsa deoparte si am dat drumul la viteza am descoperit ca un ski scurt iti pote crea probleme de echilibru si neplaceri. Asa ca atrebuit s ale schimb. Zis si facut si de data asta! Singura chestie care am urmarit-o este sa imi iau un ski de freeride/freeski si asa am facut. Mandru posesor de skiuri MVNT de freeride, constat ca profilul unui sckiu de freeride te ajuta enorm fata de un simplu twitip de park&pipe, de ce? Simplu. Latimea cozii este mai mica decat latimea varfului si astfel varfurile, avand portanta mai mare stau la suprafata si cozile stau mai jos decat varfurile oferind o stabilitate si un control bun. De luat in seama este si talia skiului care este mai mica si decat varful si decat coada, ceea ce ofera posibilitatea incarcarii skiului in viraj si descarcarea lui pregaritoare ptr un nou viraj, proces realizat prin o balansare pe verticala in zapada afanata.
Cam asta este scurtul istoric in powder si cam asta am constatat pe skiurile pe care le-am calarit!